Елементи народної звичаєвості в українській архітектурній композиції

Автор(и)

  • Y. M. Roshchina Державний вищий навчальний заклад «Придніпровська державна академія будівництва та архітектури», Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.30838/J.BPSACEA.2312.261218.102.455

Ключові слова:

орнаменталістика української хати, рушник, знакова система

Анотація

Постановка проблеми. Народні звичаї – це відображення сакральної складової українського народу. Тому духовні цінності, сформовані протягом тривалого історичного періоду, відіграють важливу роль у відродженні національної культури та духовності. Здавна народні звичаї українців утілювалися в архітектурній композиції житла, внутрішнє й зовнішнє оздоблення якого відповідало законам Усесвіту. Символіка орнаментів, намальованих на зовнішніх і внутрішніх стінах української хати, сформована за впливу як поганських, так і християнських традицій. Саме це дає можливість глибше зрозуміти внутрішній світ наших предків. Аналіз публікацій. Дослідженню українських народних звичаїв присвячено низку наукових праць. З описом традицій і звичаїв нашого народу знайомимося у працях О. Воропая, Ф. Вовка, В. Скуратівського, Г. Лозко. Цікаві народнозвичаєві розвідки представників діаспори. Проте, на нашу думку, більш детального дослідження потребує саме сакральний аспект обраної теми. Мета статті – проаналізувати елементи народної звичаєвості в архітектурній композиції житла українців. Висновки. Українські народні звичаї, уособлені в елементах архітектурної композиції,  відкривають шлях до розуміння внутрішнього світу наших предків, їх[JR1]  світогляду й звʼязків зі світовими традиціями. Орнаменти, відтворені на розписах українських хат і вишивці рушників, – це знакова система, за допомогою якої передано настанови для прийдешніх поколінь. Тому важливо розуміти, що протягом тривалого історичного періоду український народ писав власну історію та філософію, розуміння якої дає можливість відтворити його кращі традиції.

 [JR1]

Біографія автора

Y. M. Roshchina, Державний вищий навчальний заклад «Придніпровська державна академія будівництва та архітектури»

Кафедра українознавства, канд. держ. упр.

Посилання

Woropay O. Traditions of the our people. Еthnographic essay. / O.Woropay - Munich, 1966. – 448 р.

Zhajvoronok V.V. Signs of Ukrainian ethnoculture: Dictionary-directory // V.V. Zhajvoronok. – К.: Dovira, 2006. – 706 p.

Lozko Halyna Kolo Svarozhe: nation's revival / Halyna Lozko. – К. : Ukrains’kyj pys’mennyk, 2004. – 222 р.

Sannikova L.P. Ethnophenomenology of the Old Ukrainian Culture / L.P. Sannikova. – K.: Aratte, 2009. – 776 p.

Stepovyk D. V. Тreasures of Ukraine / D.V. Stepovyk. – K. : Veselka, 1990. – 192 p.

Ukrainian national self-respect / V.M. Dreshpak, N.G. Cherednyk, Y.M. Cherednyk. – DRIDU NADU, 2011. – 112 p.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Наукові дослідження